2020. január 7., kedd

Pénzügyi viharfelhő közeleg....

Fordította és összeállította: Réder Ágnes és Czékus Viki

Részlet Cobra 2019. október 10-i, a Váltás című bejegyzéséből:

"Mindannyian tudjuk, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszer nem igazságos és valójában úgy lett megtervezve, hogy rabszolgaságba döntse az emberiséget.
A jelenlegi pénzügyi rendszer közelgő, rendszerszerű összeomlása, valójában az adósrabszolga-buborék összeomlását jelenti,
és a tervek szerint egybeesik az Esemény időpontjával.”

Teljes bejegyzés itt:


Cobra ezen cikkéből került lefordításra az idézethez tartozó link.

Eredeti angolul itt:


Írta: Charles Hugh Smith - író és alternatív pénzügyi blog szerkesztő



Gyülekeznek a pénzügyi viharfelhők

E "megoldás" árát - a pénzügyi rendszer aláásásának - végül teljes egészében meg kell fizetni.

Pénzügyi viharfelhők gyülekeznek, és nem, nem vádemelésről vagy a Fed és a repo (https://hu.wikipedia.org/wiki/Repo) körüli gondokról beszélek - sokkal komolyabb strukturális problémákról, melyeket a jelenlegi pénzügyi rendszer keretein belül képtelenség megoldani.

Igen, társadalmunk költség-struktúrájáról beszélek: a megkeresett bevételek stagnálnak, míg a költségek emelkednek, és a háztartások a növekvő szakadékot olyan adósságokkal tömik be, melyeket nem engedhetnek meg maguknak, és a hosszan késleltetett recesszió (a gazdasági aktivitás visszaesése) nem támogatható, meg fogja ragadni a gazdaság "torkát".

Bármerre nézünk, olyan háztartásokkal, vállalkozásokkal és önkormányzatokkal találkozunk, melyek alig képesek a víz felett tartani a fejüket - a közelmúlt leghosszabb terjeszkedésének idején. Ez van. És csak úgy tudjuk kifizetni a számláinkat, ha még több kölcsönt veszünk fel, kiürítjük a befőttes üveget vagy könyvelési trükkökhöz folyamodunk.

Mi történik, amikor a megkeresett jövedelem és az adóbevételek csökkennek? A háztartások, a vállalkozások és az önkormányzatok nem lesznek képesek fizetni a számláikat, az újabb hitel felvétele problémássá válik, mivel a pénzügyi piacok felébresztik a kockázat újbóli megjelenését: bármennyire sokkoló is a Központi Bank „mindenhatósága”, a kölcsönt felvevők fizetésképtelensége esetén mégis összeroppanhat a folyamatból eredő veszteségek eredményeképpen.

A Központi Bank „mindenhatóságának” fennmaradását két tényező határozza meg:

1. A kockázat és a megtérülés közötti kapcsolat megszűnése. Mivel a Központi bankok élvezik a támogatásunk, a kockázat szinte minimális, hiszen a Központi bankok leírják a veszteségeket azzal, hogy megmentik a vállalatokat és azokat a bankokat, akik hazárdíroztak és vesztettek, és a pénzügyi oligarchák szabadon figyelmen kívül hagyhatják a kockázatot, mivel a Federal Reserve (az Egyesült Államok központi bankrendszere) burkoltan, hallgatólagosan „garantálja” a hozamot a saját oltalma, piaci beavatkozások, stb. által.

2. A költségeket figyelmen kívül lehet hagyni, ha "mind egyre gazdagabbak leszünk" a nyereségbuborék révén.
Az egészségbiztosításod néhány év alatt megduplázódott? Felejtsd el barátom, aprópénz az, ha összehasonlítjuk azzal a hatalmas haszonnal, amit a házad és a 401 (k) tőzsderészvények értéke taksál.
Ez a gazdagság-effektus: még ha a növekvő költségek fel is emésztik a bevételt, és nem veszünk tudomást a pénzügyi erózióról és hitelt veszünk fel és költekezünk, akkor gazdagabbaknak érezhetjük magunkat, ha szétnézünk az otthonunkban és a tőzsde részvényeink között, tehát nem tűnik fel, hogy baj van.

Megj.: 401 (k): adókedvezmény alapú nyugdíj megtakarítási rendszer az Egyesült Államokban

Más szóval, a vagyonosodási illúzió a tátongó strukturális szakadékot - a bevételek és a költségek között – tovább növeli. A vagyonosodási illúzió nem csak a háztartásokat érinti: az emelkedő ingatlanbecslés növelte az önkormányzatok adóbevételeit, és a kis vállalkozásokat is serkentette azzal, hogy a felső 20% eleget költött. Ők azok, akik a háztartások tulajdonában lévő részvények 93%-át birtokolják, és azt látták, hogy az ingatlanjaik értéke növekszik. (Érdemes megjegyezni, hogy a felső 5% birtokolja a részvények 71%-át, a felső 10% birtokolja a 84%-át!!)


De a vagyonbuborék illúziók mindig kipukkannak, és amikor ez megtörténik, a vagyonosodási hatás visszájára fordul, az emberek pedig szegényebbeknek érzik magukat a saját otthonuk és portfóliójuk értékénél. Kevesebb hitelt vesznek fel és kevesebbet költenek, és az összes tőkeóriás is, akik felnyomták a helyi adókat, szintén elzárkóznak az új befektetésektől.

Íme a valóság: a fizetések nem tartottak lépést a költekezéssel. Ez a grafikon megmutatja az egészségügyi kiadásokat, de a kölcsönzés, a felsőoktatás, gyermekgondozás stb. ugyanilyen aszimmetrikus (részben vagy egészben szabálytalan).



Nem bántani akarom ezeket a háztartásokat, de ők a reprezentatív példái a stagnáló bevételek és az emelkedő költségek gazdasági asszimetriájának, valamint az ezzel kapcsolatos "megoldásnak": az eladósodásnak, sok-sok eladósodásnak.

Meglepett, hogy ilyen őszinte beszámolót találtam a fősodrású médiában (aki a "jó hírek" hozója), a Wall Street Jounalban:

Családok a mély-eladósodást választják, hogy a középosztályban maradhassanak

A fizetések stagnálnak, ám a költségek nem, tehát az emberek egyre növekvő ütemben vesznek fel kölcsönöket, hogy finanszírozzák azt, ami talán még a szüleik tulajdonában volt. A háztartások átlagjövedelme 2017. végén 61372 dollár volt az Egyesült Államokban, a Census Bureau (Népszámlálási Hivatal Kormányügynökség) adatai alapján. Ha az inflációt is figyelembe vesszük, ez éppen csak, hogy meghaladja az 1999-es szintet. Az, hogy a háztartások a 61000 dolláros jövedelmük mellett hogyan tudnak olyan értékű autókat vásárolni, aminek értéke megfelel bevételeik értékének kb. a felével, ez a gazdaság financializációjának a története.”

Megj.: Financializáció - a pénzügyi mozgatórugók, pénzügyi piacok, pénzügyi szereplők és intézmények szerepének növekedését jelenti mind a nemzeti, mind a nemzetközi gazdaság működtetésében.


Még pontosabban: a pénzügyi finanszírozás annak a költségnek a következménye, amikor a költségfolyamat eltávolodik attól, hogy megtéríthessük a kiadásainkat a megkeresett jövedelmünkkel. Az egyetlen út, hogy lehetővé tegyük a költségek "szárnyalását", hogy folytatjuk képességeinken felül is fizetésüket és financializáljuk a gazdaságot, hiányt hozunk létre, aminek a központi mechanizmusa, hogy fizetjük a számlákat. Az eszközpiaci buborék központi mechanizmusa pedig az, hogy létrehozunk fantom (valótlan) biztosítékot, hogy támogassa az égbeszökő hiányt.

Azzal a problémával állunk szemben tehát, hogy a költségeknek a különböző szinteken csökkennie kellene: úgy tűnik, hogy minden rendben van, pedig nagyon nincs! A legcsekélyebb mérséklés bármelyik szinten egy Titanichoz hasonló reakciót váltana ki, bármelyik bennfentes vagy beruházó érdekeltség is akarná érte "tartani a hátát", hogy megmentse az összeomlástól a rendszert.

Ezért a helyzet nem hagy más lehetőséget a politikusok számára: annyi pénzt kölcsönöznek, amivel kielégíthetik minden szinten mindenki kívánságát: a választókét, a bennfentesek minden klikkjét és minden beruházó érdekeltséget. Nemhogy azt tennék inkább, hogy újra egyensúlyba hozzák a költségeket a fizetőképességgel, helyette a hitelezést használják arra, hogy mindenkit "boldogan" tartsanak.

E "megoldás" árát - a pénzügyi rendszer aláásásának - végül teljes egészében meg kell fizetni. Mindenki kárt szenved: a termelékenység minden szintje "kihal" a lopott "gazdagság" miatt.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


A végére pedig egy másik cikk, ami az arany és ezüst közvetlen fizetési eszközként való használatáról szól. Akik részt vettek az Ezüst beindító meditáción, és vásároltak is ezüstöt azon a napon, biztosan emlékeznek arra, hogy a Fényerőknek mi volt a célja ezzel, idézet Cobrától:

A jelenlegi rendszer másik szerkezeti gyengeségét jelentik az óriási mennyiségű hamis USA bankjegyek. 
Ha ez az információ bekerül a köztudatba, ez alááshatja az USA dollárba, mint tartalékvalutába vetett bizalmat. 
Még nagyobb fenyegetést jelentenek a jelenlegi pénzügyi rendszerre azok a kvantum szuperszámítógépek, melyek könnyedén fel tudnak törni minden olyan titkosítást, ami a központi bankokban és más pénzintézetekben lévő szuperszámítógépeken tárolt pénzügyi adatokat védi. 
Már itt vannak azok a kvantumszámítógépek, melyek fel tudják törni az összes katonai szintű titkosítást és elméletileg át tudnák venni a jelenlegi pénzügyi rendszert.

Az emberiség felébredett részének szüksége van fedezetre a pénzügyi rendszer rendszerszerű összeomlásával szemben. 
Azok, akik erre vezettetést éreznek, vehetnek elég ezüstöt, ami 1-2 hétig finanszírozza őket (a rendszerszerű pénzügyi összeomlást követő újraindítás várható időtartama).
Azok, akik befektetni szeretnének, vásárolhatnak több ezüstöt, mivel az ezüst alulértékelt eszköz és valószínűleg emelkedni fog az ára.”

A cikk lényegét lefordította számunkra Ágnes a ZeroHedge oldalról. Eredeti bejegyzés angolul itt:


Dél-Karolinában a Törvényes Fizetőeszközről Szóló Törvény pénzként kezelné az aranyat és az ezüstöt

Írta: Tyler Durden - ZeroHedge
2019. november 26.
Egy bejelentés előtt álló törvénytervezet alapján a Dél-Karolinai Képviselőház legális fizetőeszközzé tenné az aranyat és az ezüstöt az államban. A törvényjavaslat egyes részei újabb lépést jelentenének a fizetőeszközök versenyének megteremtésében Dél-Karolinában és aláásná a Federal Reserve (zponti bank) pénzügyi monopóliumát.
Stewart Jones képviselő nyújtotta be a 4678-as törvényjavaslatot november 20-dikán. A törvényjavaslat értelmében „a külföldi vagy belföldi pénzverésű arany- és ezüstérmék törvényes fizetőeszköznek számítanának Dél-Karolina államában. Senki, sem személy, sem szervezet nem kényszeríthet másik személyt vagy szervezetet arany, vagy ezüstérme elfogadására vagy adományozására, hacsak mindkét fél ebben meg nem egyezett.”


Gyakorlatilag ez lehetővé tenné Dél-Karolina lakossága számára, hogy aranyat vagy ezüstöt adóbefizetésre, vagy más, az állammal szembeni adósság rendezésére használják. Valójában az aranyat és az ezüstöt ugyanolyan alapokra helyezné, mint a Federal Reserve bankjegyeit.

A „hacsak mindkét fél ebben meg nem egyezett” kifejezésnek fontos jogi következményei vannak. Ez a megfogalmazás megerősíti a bíróság azon jogát és alkotmányos felelősségét (I. cikk 10. szakasz), miszerint az ilyen szerződések végrehajtásakor különleges teljesítést követeljen meg. Ha az önkéntes résztvevők beleegyeznek abba, hogy arany vagy ezüst érmékben fizetnek vagy fizessenek nekik, fizetéskor a dél-karolinai bíróságok nem helyettesíthetnek mással - pl. a Federal Reserve bankjegyeivel.

Dél-Karolina lehet a negyedik állam, ahol elismerik az aranyat és az ezüstöt törvényes fizetőeszközként. Utah volt a folyamat úttörője, 2011-ben helyreállította az alkotmányos pénzt. Azóta Wyoming és Oklahoma követték.
A következmények Utah Államban a legdrámaibbak, ahol létrejött a Utahi Egyesült Nemesfémek Társasága (United Precious Metals Association), miután elfogadták a speciális törvényes fizetőeszközökre vonatkozó törvényt (Utah Special Legal Tender Act) és eltörölték az összes aranyra és ezüstre vonatkozó adót. A Utahi Egyesült Nemesfémek Társasága olyan számlákat nyújt, melyeken az Egyesült Államokban nyomott ezüst és arany dollárok szerepelnek. És a Társaság az utóbbi időben adta ki a „Utahi Aranyfedezetet.” A Utahi Egyesült Nemesfémek Társasága szerint ez „az első helyi, önkéntes fizetőeszköz, ami elkölthető, gyönyörű, kézzelfogható arany.”

Dél-Karolina már szintén visszavonta az ezüstre és az aranyra vonatkozó forgalmi adót. Ez elhárított egy akadályt az elől, hogy az aranyat és az ezüstöt a mindennapokban is lehessen használni. Állami jövedelemadó szempontjából továbbra is létezik tőkenyereség-adó az aranyra és az ezüstre, ám miután bevezették az aranyat és az ezüstöt mint törvényes fizetőeszközt, Dél-Karolinának hatályon kívül kell helyeznie a tőkenyereség-adót, hogy teljes mértékben lehetővé tegye e nemesfémek pénzként való felhasználását.



Ahogy az Egészséges Pénzgazdálkodást Védő Szövetség látja: „gyakorlatilag azok az állami törvények, melyek pénzként ismerik el az aranyat és az ezüstöt, visszaállítják azt a kormányzati nézőpontot, hogy a nemesfémek is lehetnek támogatott pénzeszközök – fizetőeszközök, nem pedig birtokolható tárgyak vagy egyéb nyereségek. Ezzel a logikával helytelen lenne egy államnak nemesfémek használata, vagy váltása esetén adókat kivetni.”



4 megjegyzés:

  1. Az új pénzügyi rendszer a QFS (kvantumszámítógépes pénzügyi rendszer) lesz. Nem földi kvantumszámítógépről van szó. Ezt már legalább egy éve tudjuk. Ez része lesz az új gazdasági rendszernek, lásd a NESARA/GESARA program részletes írását.Miért nincs erről szó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Varga Csaba, ebben a cikkben részletesen megtalálod az Új Pénzügyi rendszerrel kapcsolatos információkat Cobrától napi leosztásban az Esemény megtörténését követően :) : http://cobrarozsa.blogspot.com/2019/11/uj-penzugyi-rendszer.html

      Törlés
  2. Újabban meg már fokozatos összeomlásról van szó ...
    Tehát elnyúlhat akár december 21. -ig ?

    VálaszTörlés
  3. ezt halljuk màr egy ideje. Az esemèny is kèslekedik az emberek meg èheznek, szenvednek. Kezdem azt hinni ez csak mese

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.