2022. július 6., szerda

Napfoltok

Kedves Cobra Csoport! <3 :)

Cobra még májusban írt a Napunk mágneses ciklusáról és arról, hogy ez a ciklusa most sokkal aktívabb, idézet tőle:
"Harmadszor, a Nap mágneses ciklusa is befejeződik, amely körülbelül 11 évig tart. A következő napmágneses fordulat 2025 körül várható. A Nap a vártnál sokkal gyorsabban válik aktívvá, és a napfoltok száma már most (2022 májusában) meghaladja a NOAA előrejelzését, a ciklus 2025-ös csúcspontjára vonatkozóan:
https://spaceweather.rra.go.kr/observation/space/environment/sunspot
https://www.swpc.noaa.gov/products/solar-cycle-progression "
A napfolt környezeténél sötétebb terület a Nap fotoszférájában. A napfoltok élettartama 1 naptól több hónapig terjedhet. Nagyobb napfoltok esetében 7-10 nap a jellemző.


A Föld légkörébe a Napból érkező mágneses impulzusok egy-egy napkitörés alkalmával gyakran olyan erősségűek lehetnek, hogy mágneses viharokat okoznak. Ennek egyik következménye pl. a sarki fény jelensége. Mivel a napfoltok a Nap mágneses csomópontjaikként értelmezhetők, egyáltalán nem meglepő, hogy szoros összefüggés van a napfolt-gyakoriság illetve a Földet érő mágneses zavarok között.
Ez a cikk nem Cobrától származik, viszont magyarul van és igazolja az ő információit:
Ebben a magyar cikkben pedig megemlítik a Carrington-eseményt, melyről Cobra is beszélt:
Idézet ismét Cobrától:
"Néhány hónapon belül a mainstream (fősodratú) tudósok kezdenek majd rájönni, hogy valami szokatlan dolog történik a jelenlegi napciklusban, és néhányan közülük képesek lesznek összerakni a képet, ami egyes körökben teljes pánikot vált majd ki.
Egy apró utalás: egy Carrington-típusú esemény nagyon is lehetséges a következő két évben:
https://www.sciencealert.com/a-large-enough-solar-storm-could-knock-out-our-power-grid-an-engineer-explain-how "
Egy pár mondat ebből a fenti cikkből, mely ezt az eseményt írja le:
Írta: David Wallace, a Mississippi Állami Egyetem villamosmérnöki tanszékének klinikai adjunktusa
"1859. szeptember 1-jén és 2-án a távírórendszerek világszerte katasztrofálisan meghibásodtak. A távírók kezelői arról számoltak be, hogy áramütést kaptak, a távírópapír kigyulladt, és a berendezéseket lekapcsolt akkumulátorokkal is működtetni tudták.
Az esti órákban a sarki fényt, közismertebb nevén az északi fényt, egészen Kolumbiáig lehetett látni. Általában ezek a fények csak a magasabb szélességi fokokon, Kanada északi részén, Skandináviában és Szibériában láthatók.
Amit a világ azon a napon tapasztalt, amit ma Carrington-eseményként ismerünk, az egy hatalmas geomágneses vihar volt. Ezek a viharok akkor keletkeznek, amikor a Nap felszínéről egy nagy, túlhevített gázbuborék, az úgynevezett plazma kilökődik, és a Földbe csapódik. Ezt a buborékot koronakidobódásnak nevezik.
Amikor ezek a részecskék elérik a Földet, kölcsönhatásba lépnek a bolygót körülvevő mágneses mezővel.
Ez a kölcsönhatás a mágneses mező torzulását és gyengülését okozza, ami viszont a sarki fény és más természeti jelenségek furcsa viselkedéséhez vezet.
Az 1859-es Carrington-esemény a legnagyobb feljegyzett geomágneses viharról szóló beszámoló.
Napjainkban a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal a Geomágneses viharok skálát használja e napkitörések erősségének mérésére. A "G-skála" 1-től 5-ig terjedő skálán a G1 a kisebb, a G5 pedig a szélsőséges jelenséget jelenti. A Carrington eseményt G5-ös fokozatba sorolták volna.
Az elektromos meghibásodások mellett a kommunikáció is világszerte megszakadna. Az internetszolgáltatók leállhatnak, ami viszont megvonja a különböző rendszerek kommunikációjának képességét. A nagyfrekvenciás kommunikációs rendszerek, például a föld-levegő, a rövidhullámú és a hajóról partra történő rádiózás is megszakadna.
A Föld körüli pályán keringő műholdak károsodhatnak a geomágneses vihar által indukált áramok miatt, amelyek kiégethetik az áramköri lapjaikat. Ez a műholdas telefon-, internet-, rádió- és televíziós szolgáltatásokban okozna fennakadásokat.
A mindennapi életet potenciálisan befolyásoló zavarok egyik másik területe a navigációs rendszerek. Gyakorlatilag minden közlekedési eszköz, az autóktól a repülőgépekig, GPS-t használ a navigációhoz és a nyomkövetéshez. Még az olyan kézi eszközök, mint a mobiltelefonok, az okosórák és a nyomkövető címkék is a műholdak által küldött GPS-jelekre támaszkodnak.
A katonai rendszerek koordinációja nagymértékben függ a GPS-től. Más katonai észlelőrendszerek, például a horizont feletti radarok és a tengeralattjáró-észlelő rendszerek megzavarhatók, ami akadályozná a nemzetvédelmet.
Ami az internetet illeti, egy, a Carrington-jelenséghez hasonló méretű geomágneses vihar geomágneses indukált áramlásokat hozhat létre az internet gerincét alkotó tenger alatti és földi kábelekben, valamint az adatközpontokban, amelyek az e-mailektől és szöveges üzenetektől kezdve a tudományos adathalmazokon át a mesterséges intelligencia eszközeiig mindent tárolnak és feldolgoznak. Ez potenciálisan megzavarhatná az egész hálózatot, és megakadályozná, hogy a szerverek összekapcsolódjanak egymással.
Csak idő kérdése, hogy mikor éri el a Földet egy újabb geomágneses vihar.
Kritikus fontosságú, hogy folytassuk a kutatást az elektromos rendszerek geomágneses viharok hatásai elleni védelmének módjairól, például olyan eszközök telepítésével, amelyek leárnyékolják a sérülékeny berendezéseket, például a transzformátorokat, és stratégiák kidolgozásával a hálózati terhelések kiigazítására, amikor napviharok közelednek. Röviden, fontos, hogy már most dolgozzunk a következő Carrington-rendezvény okozta zavarok minimalizálásán."


De most térjünk vissza a napfoltokhoz. Tehát a számuk folyamatosan növekszik. A fentebb, Cobra által jelzett egyik oldalon található egy ábra, melyen a NOAA (
National Oceanic and Atmospheric Administration- Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal) mérési adatai látszódnak. Vannak rajta előre jelzett adatok és valódi havi értékek. Ezek a következőképpen néznek ki az utóbbi 3 hónapban:
2022. április - Előre jelzett: 37,1 Valódi havi érték: 84,1
2022. május - Előre jelzett: 39,7 Valódi havi érték: 96,5
2022. június - Előre jelzett: 42,8 Valódi havi érték: 70,5
Idézet ismét Cobrától:
"Egyre több jel utal arra, hogy a kozmikus ciklus végéhez közeledünk.
A jelenlegi 25. napciklus sokkal erősebb, mint azt korábban megjósolták:
https://www.dx-world.net/solar-cycle-25-update/
https://spaceweatherarchive.com/2022/04/06/solar-cycle-update-the-gap-is-growing/
Az erősebb naptevékenység valódi oka a Nap szinkronizálódása a Galaktikus Központ megnövekedett kvantumszintű aktivitásával."


Tehát a mi Napunk és Pleroma szinkronizálják egymást, hogy a Galaktikus impulzus meg tudjon érkezni.
Ha bárki szeretne informálódni arról, hogy ez mikor is történik meg, akkor kérjük, hogy olvassa el a csoportunkban felül rögzített Felemelkedési Terv Frissítést, vagy az ellenallas 1111 blogunkon a 2022. február 13-i bejegyzést. Kellemes informálódást kívánunk. <3
A Fény győzelme!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.