2021. szeptember 22., szerda

Őszi Napforduló

Az idei csillagászati ősz, az északi féltekén, szeptember 22-től (19:21) december 21-ig (19:59) tart, azaz a héten szerdán kezdődik.

Szeptember 22-én szerdán a nappalok és az éjszakák a Föld minden pontján egyforma hosszúak, és csillagászati értelemben is megkezdődik az ősz. Ettől a naptól egészen december 21-ig rövidülnek a nappalok.

Az őszi nap-éj egyenlőség régen ünnep volt. Ilyenkor hálát adtak a természet bőkezű ajándékaiért, a termények sokaságáért. Ekkor a Nap éppen 90 fok magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka is ugyanolyan hosszúságú ezen a napon.
Az ősz kezdetének (mint a többi évszaknak) három időpontja van:
  • a naptári ősz szeptember elsején kezdődik, az ősz hónapjainak (szeptember, október, november) figyelembe vétele miatt,
  • a meteorológiai ősz a lombhullató növények leveleinek elsárgulásával és az idő lehűlésével kezdődik,
  • a csillagászati ősz kezdete az őszi napéjegyenlőség napja: szeptember 22. (olykor szeptember 23.)
A csillagászati ősz szeptember 22-tól (néha szeptember 23-tól) december 21-ig (néha december 22-ig) tart.

Mabon, az őszi napéjegyenlőség ünnepe.
A természet a télre készülődik, a visszavonulás, pihenés, nyugalom ideje következik el. A Nap bágyadtabb, de még fényes, van ereje. Ez a Földanya ünnepe, a gyümölcsérésé, a beérett termésé, a szüreté és a megnyugvásé.
Az ünnep másik neve Modron. Modron a termékeny, wales-i Földanya, a Fiatalság istenének, Maponosnak (Mabon) anyja. Mabon a vadászat istensége is, emellett a szerelemé és a termékenységé.

Az ősi kelták ezt Mabonnak nevezték amikor behozták az utolsó aratást, mielőtt még a tél magáénak követelte és fehér csöndbe burkolta volna a földet. Ekkor ünnepelték meg azt a bő termést, amit a föld adott nekik. Máglyákat gyújtottak, mézsört ittak.
Az ünnep egyéb elnevezései: Alban Elfed, borszüret, Avalon ünnepe, Ungathering ünnepe, Harvest Home, Hálaadás.
Boldog őszi napfordulót Mindenkinek drága Rózsák! 🌸🌞🌼
A bejegyzést a Vénusz Rózsája facebook oldalról lehet megosztani:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.