2021. február 8., hétfő

Beroe Nimfa

Idézet Cobrától a Planetáris Beavatás című bejegyzéséből: 

"Azt is érdekes megjegyezni, hogy Bejrút a Beroe Nimfa Istennői örvény helyszíne, mely azon fő örvények egyike, amelyet a jezsuiták meg akarnak semmisíteni". 

Teljes bejegyzés itt: 

https://ellenallas1111.blogspot.com/2020/08/planetaris-beavatas.html

A fenti bejegyzésben lévő link meglehetősen nehezen értelmezhető a Nimfáról angolul, magyarra fordítani is elég sok energiát követelne, ezért találtunk máshol információt, ami leírást ad Beroéról. 

Az ezekben a linkekben szereplő információk lettek lefordítva:

https://nehetisingsforhekate.tumblr.com/post/154521334221/obscure-gods-beroe

https://en.wikipedia.org/wiki/Beroe_(mythology)


Fordította és összeállította: MCCS

Nonnus szerint Beroe Aphrodité és Adonisz lánya, de azt is írta, hogy egyszer csak megjelent az idők kezdetén. Mások szerint Okeanosz és Thetisz lánya. Eredetileg föníciai istennő, Ashtarte~Astarté és Adon lánya.

                                                  Aphrodité és Adonisz


Néha Amymone-val azonosítják. Bejrút Istennője.



Az egyik Aleppo körzetében lévő görög település is róla kapta a nevét i. e. 300-ban, Nagy Sándor hódította meg ezt a területet i. e. 330-ban. Beroe a szíriai hellenizáció központjává vált. A mai Bejrút róla kapta nevét, bár a város eredeti Istennője Astarte.

Beroe születésekor Hermész volt a bába, ő segítette világra, ám ezután Virgin Astaria – az Igazság asszonya elvitte a kislányt és bölcsességgel szoptatta, a törvényesség szavait suttogta neki, mézzel etette és szent vízzel mosdatta. Amikor felnőtt, gyönyörű nővé serdült, akit Poszeidónnak szántak feleségül. Erósz kétszer is meglőtte a szerelem nyilával, ebből konfliktusok származtak. Beroe nem festette magát, nem hordott díszeket, nem volt hiú, soha nem nézett tükörbe. Halandó létére szépségét gyakran az Istennők szépségéhez hasonlították.


Nonnus az első számú forrás Beroe Istennővel kapcsolatban: Aphrodité kérésére Erósz elérte, hogy Dionüszosz és Poszeidón is beleszeressen. Dionüszosz Beroe szerelmének reményében még a tájat is átrendezte. Megpróbálta elcsábítani, de Beroe annyira ártatlan volt, hogy nem értette Dionüszosz szándékát. Végül Beroe megismerte a szerelmet, Poszeidón sikerrel járt. 


                                     Beroe és Poszeidón cserépedényen

Dionüszosz még kémkedett is Beroe után, akit meglátott Poszeidón karjaiban fürdés közben. A szépsége annyira hatalmába kerítette Dionüszoszt, hogy állítólag teljesen megsebezte. Mindenesetre a nimfa végül Poszeidón felesége lett.


Beroe neve a föníciai bőség, forrás szóból ered, ami messzemenően helyénvaló a város Nimfája és Istennője számára. Az is lehetséges, hogy a név összefüggésben áll a ciprusfával.

Ampeloszt, Dionüszosz szeretője is kapcsolatban áll Beroeval.

Ma Beroe földje Libanon és Szíria része, háború sújtotta, küzdelmekkel teli vidék. Daesh, Assad és a számos frakció, valamint szövetségeseik háborúja gyakran szerepel a hírekben, mivel Aleppo ezernyi tragédia szívében fekszik.

Beroe, a gyönyörűséges Istennő, Poszeidon szerelmese,

Városod 7000 évig állt.

Szemed láttára itt éltek, táncoltak, sírtak majd meghaltak gyermekeid.

De most a levegő haláluk fájdalmával és szomorúságával van tele.

Hozz igazságot és útmutatást Alepponak,

Csodálatos nimfa, hozz igazságot földedre! 

Magyar Cobra Csoport




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.