2018. február 24., szombat

Kuan Yin


Kuan Yin a kínai megnevezése Avalokitesvaranak. Ő egy bodhiszattva, ami magyarul megvilágosodott személyt, létet jelent. Különböző nevekkel jelenik meg minden országban a Távol-Keleten: Guan Yin, Kannon, Gwan-eum, Quan Am, Koan-im.
A kinai taoisták Halhatatlanként, Örökkévalóként tisztelik.

Nemcsak Indiában ismerik, mint Avalokitesvara Istennőt, ismert más neveken sok már kultúrában is, pl. Japánban, Tibetben, Bhutánban, Tajvanon, Nepálban, Malajziában, Koreában vagy Mongóliában is.

                                                                Kuan Yin

Távol-Keleten Kuan Yin alakja testesíti meg talán legjobban azt, amit mi Kegyelem közvetítésnek nevezünk.

                                                    Quan Am - Vietnám

A Kuan Yin név jelentése: „aki észleli a világ hangját”.
A legenda szerint, mielőtt Kuan Yin átlépte volna a megvilágosodás kapuját, meghallotta a világban szenvedő érző lények hangját, ami a szívéig hatolt. Ettől nem tudta véglegesen elhagyni a világot, és letette a bodhiszattva fogadalmat, mely szerint addig nem jut el a teljes megszabadulásig, amíg meg nem szabadult minden szenvedő lény.
                                        Lótusz virágot tartó Avalokitesvara – India


Kuan Yin népszerű volt Indiában egészen a 12. századig, viszont ezután elfoglalták ezeket a területeket és lerombolták a kolostorokat.
Többféleképpen ábrázolják a különböző kultúrák: olykor több karral vagy arccal, lótusz virággal, meditálva vagy áldást osztva.


Kuan Yinnek rendkívül sok aspektusa van. Többek között: kegyelem, tisztaság, békesség, erő, szeretet, áldás, odaadás, béke, derű, biztonság, tudatosság, védelem, hit.
Ezért nemcsak kegyelemért, hanem sok egyéb segítségért is szoktak hozzáfordulni. Fáradhatatlanul segít azoknak, akik segítségül hívják őt. Japánban például különösen a várandós asszonyok között népszerű, védelmező aspektusa miatt. 

 
                                                         Kannon – Japán 

Egyik népszerű ábrázolásán azt láthatjuk, amint a lábával egy sárkány fejére/testére lép, ezzel mutatva, hogy uralja azt. A sárkány több kultúrában a tudattalan erőket szimbolizálja, a fejére lépő (égi) női alak pedig az emberben élő magasabb tudatosságot, amely uralja a tudattalan erőket.


Máskor pedig fehér ruhában, vizes kancsóval és fűzfa ággal a kezében jelenik meg:


Kínában és Tajvanon egyaránt elneveztek róla egy-egy hegyet, amit szívesen látogatnak az emberek. Ez a kínai Kuan Yin-hegy bejárata:


Ez pedig a Tajvanon található vulkán hegy róla elnevezve:


Most legutóbb Untwine Isis Astara – Istennői hívás című írásában említette meg a nevét azzal kapcsolatban, hogy sugározzuk és vizualizáljuk mindenhol a Kozmikus Szeretet rózsaszín fénysugarát, majd kapcsolódjunk az Istennőkhöz és hívjuk be a szent jelenlétüket, mint pl. Kuan Yin-t.

                                                    Koan-im szobor -Tajvan


Ehhez egy kis segítséget fog nyújtani ez a videó is, amiben az ő tiszteletére táncolnak, azért hogy minden erejével segíti az emberiséget.



Kellemes összekapcsolódást az Istennővel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.