2019. augusztus 9., péntek

Mérgező higiéniai termékek 2. rész



Fordította és összeállította: Réder Ágnes és Czékus Viki

A cikk első része itt található:


Részlet a 2019. január 21-i Mennybuborékok című Cobra bejegyzésből:

A jezsuiták annak érdekében, hogy a nőket "elnőietlenítsék" és szexuálisan elgyengítsék, az elmúlt néhány évtizedben médiakampányokat is szerveztek arra, hogy népszerűsítsék a nők számára a hónalj- és szeméremszőrzetük leborotválását. A hónalj- és szeméremszőrzet azzal az alapvető női erővel van kapcsolatban, amit a jezsuiták és a Fekete Nemesi családok el akarnak pusztítani.
Olyan mérgező higiéniai termékeket is kierőszakoltak, ami a nőkben felborítja a hormonális egyensúlyt.”

A teljes Mennybuborékok cikk itt olvasható:


Ebből az írásból lett lefordítva ez a második cikk.
Az eredeti angolul itt olvasható:


Most pedig akkor következzen a fordítás.



Forrás: Reuters hírügynökség és a Health Day hírek – Stillness in the Storm blog

Az elmúlt években egyre inkább látható vált, hogy számos vegyi anyag, melyeket a mindennapi életben használunk, jelentős hatással lehet az emberi fejlődésre. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a kozmetikumokban és a személyes tisztálkodási termékekben (szappanok, samponok) lévő vegyi anyagok a lányok esetében hozzájárulhat a korai pubertás kialakuláshoz.

A tanulmány azt állítja, hogy ezeknek a vegyi anyagoknak a születés előtt ránk gyakorolt hatása okolható mindezért.
Ftalátok és egyéb vegyi anyagok összefüggésbe hozhatóak a lányok korai serdülésével, ahogy egy korábbi kutatás mutatja. Ezek az anyagok az illatosított termékekben találhatóak, mint pl. parfümök, szappanok, samponok. Két kategóriáját a vegyszereknek, melyeket parabéneknek és fenoloknak hívunk, gyakran használják a kozmetikumok tartósításához. Úgy vélik, ezek a termékek megbolygatják a szexuális hormonokat és befolyásolják a serdülés bekövetkezésének idejét, de csak néhány tanulmány vizsgálta ezt az összefüggést a gyerekeknél.

Megj.: Ftalátok - szerves vegyületek, melyek nem képeznek erős kémiai kötéseket, és lassú, de hosszú ideig tartó párolgással szabadulnak fel a különböző termékekből. A PVC lágyítására használják ezeket az anyagokat, hogy rugalmasak legyenek a termékek. A ftalátok megtalálhatók élelmiszerekben, flakonokban, ruhákban és műszaki cikkekben egyaránt, a számítógép műanyag részeitől kezdve a telefonkábelen át a kábelszigetelésekig, valamint csövek, autóalkatrészek, adalékanyagok, festékek, lőszerek és szerszámok műanyag részeiben is. Gyerekjátékok, babák, labdák, az esti fürdőzésnél kedvelt műanyag állatok, vagy a felfújható karúszók is tartalmazhatnak ftalátokat. Egyes ftalátok a hormonrendszerbe avatkozva korai pubertást okoznak, károsítják a férfiak szaporodási képességét és csökkentik a serdülő hímneműek tesztoszteronszintjét, ami alacsony spermaszámhoz vezet, ezért összefüggésbe hozhatók a férfiak termékenységi problémáival. A ftalátok át tudnak jutni a placentán, és a gyermeket már az anyaméhben is károsítják. Az EU országaiban a gyermekjátékokban és a gyerekek számára készülő termékekben többféle ftalát használatát betiltották, ill. 2014 után csak engedéllyel forgalmazható többféle ftalátvegyület.

Ugyanakkor azok a vegyi anyagok, melyek a korai serdüléssel vannak összefüggésben, mindenütt jelen vannak. Még a fogkrémek és a testápolók is tartalmaznak potenciálisan veszélyes összetevőket.
A tudományos szerző, Kim Harley azt mondja, hogy ezek a vegyi anyagok: "...bejutnak a szervezetbe akár úgy, hogy felszívódnak a bőrön keresztül, vagy belélegezzük őket, vagy lenyeljük, pl. rúzsok esetében. Ha már bekerültek a szervezetbe, gyorsan lebomlanak és kiválasztódnak a vizelettel."

Harley szerint, aki helyettes igazgató a berkley-i Kalifornia Egyetem Környezeti Kutatások és Gyermekek Egészsége Centrumban, a vegyi anyagokról kiderült, hogy: "az ösztrogént másolják bizonyos, meghatározott laboratóriumi körülmények között."

A kutatásai felfedték, hogy a pubertás egyre korábban jelentkezik, a növekvő behatások következtében. Ugyanakkor Harley és munkatársai nem találtak összefüggést ezen vegyi anyagok születés előtti hatásai és a korai pubertás között fiúk esetében: "Mi is meglepődtünk egy kicsit azon, hogy az összefüggés csak a lányoknál mutatható ki, míg fiúknál nem igazán. Ám mivel ezek inkább ösztrogén jellegű vegyi anyagok, logikus, hogy csak a lányokra lehetnek hatással."

A személyes tisztálkodási termékek, szerek személyes károkat okoznak.
A tanulmányhoz Harley csapata 1999 és 2000 között várandós nőktől gyűjtött adatokat majd elemezte őket. A várandósságuk alatt kétszer vettek vért ezektől a nőktől a és interjút készítettek velük arról, mennyire voltak kitéve a kérdéses vegyi anyagok hatásainak.



Az várandós nőktől összegyűjtött 10 vizeletmintából 9-ben kimutathatóak voltak a ftalátok, parabének, és fenolok, ugyanakkor kicsivel kevesebb (10-ből 7) nőnél találtak triklozánt.

Megj.: 1.Parabének - széles körben használják tartósítószerként a kozmetikában és a gyógyszerészetben. A vegyületei és sójai elsősorban a baktériumölő és gombaölő sajátosságai miatt használatosak. Megtalálhatók: samponokban,hidratáló krémekben, borotválkozási gélekben, barnító termékekben, szépítő szerekben, fogkrémekben.
2.Fenolok - A fenolok általában színtelen, kristályos vegyületek, de lehetnek folyékony halmazállapotúak is. Forráspontjuk magas. Jellegzetes, átható szagú vegyületek. Vízoldhatóságuk általában a hidroxilcsoportok számával növekszik. A fenolok általában mérgező hatású vegyületek. Sejtmérgek, a fehérjéket kicsapják. E tulajdonságuk miatt baktériumölő és gombaölő szerként alkalmaznak bizonyos fenolokat. Fertőtlenítő hatásuk miatt gyógyszerek készítésére, emellett festékek és robbanószerek gyártására használják a fenolokat.
3.Triklozán - A triklozán erős, széles spektrumú baktérium- és gombaellenes fertőtlenítőszer. Különféle kozmetikai termékekben (fogkrém, folyékony szappan, dezodor, szájvíz, borotválkozás utáni szer) is felhasználják, bár egészségügyi kockázatai (hosszú távon kis koncentrátumban is hatással lehet pl. a pajzsmirigy működésére) miatt egyre kevésbé. A triklozán-tartalmat az európai uniós és a magyarországi szabályozás szerint fel kell tüntetni a kozmetikumokon, viszont a kisebb méretű felhasználást nem kötelező kiírni. Az Európai Unió élelmiszerrel érintkező termékekben (01010/169/EU) valamint biocid (rovarirtó, szabadtéri fertőtlenítő stb.) termékekben (2010/675/EU) betiltotta a triklozán használatát.

Mindez azért lehetséges, mert sok kozmetikai cég önként kivonta a triklozánt a termékeiből, és mert ezt a vegyi anyagot mára betiltották az antibakteriális szappanok és tusfürdők esetében, az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Felügyelet (FDA) 2016-os rendelete alapján.

A kutatók nyomon követtek 338 - a fent említett nők - gyermekét a serdülő korig, úgy, hogy vizeletmintát vettek tőlük 9 éves korban, majd nyomon követték a gyerekeknél a serdülés kezdetét 9 és 13 éves kor között.


Néhány ténymegállapítás

A várandós anyáknál minden kétszeres ftalát szintnél a leánygyermekük szemérem szőrzete 1,3 hónappal hamarabb kezdett kialakulni mint általában.

Amikor az anyánál a triklozán szint volt kétszeres, a leányuk havi vérzése 1 hónappal hamarabb kezdődött, mint általában.

A parabén szint kétszerese a lányok esetében összeköthető mind a mellek, mind pedig a szemére szőrzet 1 hónappal korábbi kifejlődésével, a szokásoshoz képest.
A gyerekek vizeletmintáinak 90%-ában kimutatható volt minden kérdéses vegyi anyag koncentrációja, kivéve a triklozánt.

Triklozánt a gyerekek vizeletmintáinak 69%-ában találtak valamilyen mértékben.

De Harley azt mondta, ezek a tények még nem bizonyítják, hogy a vegyi anyagok hatása a lányoknál korai serdülést okoz: "Mindig fennáll a lehetősége annak, hogy ellenőrizhetetlen zavaró tényezők álltak fenn, vagy az eredményeink a véletlen művei.”

Mégis, az eredményeink összhangban állnak mindazzal, amit már tudunk ezeknek a vegyi anyagoknak az endokrin rendszert megzavaró/romboló tulajdonságairól. „Tehát, ugyan még nem jelenthetjük ki, hogy korai életszakaszban ezeknek a vegyi anyagoknak a hatása korai serdülést okoz a lányok esetében, elég bizonyíték áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy aggódjunk."

Korlátozza a tanulmány eredményességét, hogy a kutatók nem tudták megállapítani, hogy a pubertáson áteső lányok vajon nagyobb valószínűséggel használták-e ezeket a testápolási termékeket, mert ez befolyásolhatja az egyéni személyes érintettségük szintjét.


Akárhogy is, nem jó, ha kitesszük magunkat ezen vegyi anyagok hatásainak, és a legtöbb esetben könnyű csökkenteni ezeknek a káros vegyi anyagoknak a hatását.
Harley azt javasolja, hogy vevőként legyünk tudatában a fogkrémek összetevői között szereplő triklozánnak.


Továbbá az emberek jó, ha odafigyelnek a parabénekre, amit gyakran metil-parabénként, vagy propil-parabénként tüntetnek fel az összetevők listáján, és ezeket is elkerülik.
Ugyanakkor nehezebb elkerülni a dietil-ftalátot, mert nem tüntetik fel az összetevők listáján, ám gyakran használják parfümökben.

A tanulmány megjelent az "Emberi reprodukció" című folyóiratban.

Forrás:
Reuters hírügynökség
HealthDay hírek





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.