2018. március 8., csütörtök

Sri Yantra

Írta és összeállította: Rácz Anita

A legutóbbi augusztusi Cobra interjúban, - amelyet Cobra hamarosan megjelentet és amelynek már készül a fordítása – a Yantrákról is kérdezi őt Lynn.

"Lynn – El tudnád nekünk mondani, mi az a Yantra?
Cobra – A Yantra egy olyan szakrális geometriai szimbólum, melynek ugyanolyan energetikai és pszichológiai hatása van, mint a mantrának. Egy bizonyos geometriai rezgésen keresztül befolyásolja a magasabb dimenziós rezgésfrekvenciákat és tartós hatást eredményez."

Én személyesen Indiában, az Egység Egyetemén, az Egység Templomban találkoztam először azzal a yantrával, amelyet a „yantrák yantrájának” is neveznek. Ez a Sri Yantra – amit gyakran Sri Chakrának is említenek -, az emberiség egyik legrégebbi és egyben legerőteljesebb szimbóluma. Az Egység Templomában található egy több méteres nagyságú Sri Yantra a padlón, óriási erejét, kisugárzását tapasztalni és érezni hatalmas élmény volt. 

Sri Yantra az Egység Templomában, Indiában

Eredete egyelőre ismeretlen, de annyi bizonyos, hogy Indiában kell keresni. Legalább 12.000 éves. Az összes yantra közül ez a legerőteljesebb és legszebb. Egy olyan rendkívüli és komplex szakrális geometria, amit az imádat és a meditáció tárgyaként használnak már évezredek óta. Azt mondják, hogy ez minden yantra anyja, ugyanis belőle származik az összes többi yantra. Háromdimenziós formája a kozmikus hegyet, a Meru hegyet képviseli, amely az univerzum középpontjában található.


Már évezredek óta használják a jószerencse, gazdagság és egészség elérése érdekében. Kedvezően segíti a meditációt is. Ha a yantra középpontján meditálunk (ezt nevezik bindunak), megérthetjük az egész univerzumot és felszabadulhatunk. A Sri Yantrát az "erő diagramok királyának" is nevezik. Energetikai hatása 7-szer nagyobb, mint egy piramisé. Ez azt jelenti, hogy egy 3 cm-es Sri Yantrának nagyobb energetikai hatása van, mint egy 2 méteres piramisnak.

A Sri Yantra rendkívüli energiája a pontos geometriáján alapszik. Ez a komplex geometria hatásának a forrása, amely - többek között - érdekes metafizikai dolgokat foglal magában: megtalálható benne az "aranymetszés" szabálya, valamint szerkezete párhuzamba vonható a hidrogén atom geometriai felépítésével és kibocsátási vonalainak arányával is. A központi része 9 egymásba forduló háromszögből áll. A négy felfelé mutató háromszög Sívát – azaz a férfi minőséget – képviseli, míg az öt lefelé mutató háromszög Shaktit, az ő hitvesét – azaz a női minőséget képviseli. Minden egyes háromszög közös pontokkal kapcsolódik a többiekhez.

A Sri Yantra makrokozmikus szinten a kozmoszt képviseli, mikrokozmikus szinten pedig az emberi testet. (A háromszögek csatlakozási pontjai a test csakráihoz kapcsolódnak.)

A Yantra meditáció során először a yantra belsejében lévő pontra, a bindura koncentrálunk, mialatt a gondolatok ki-be lépnek az elménkbe. Addig tartjuk a fókuszt a középponton, amíg elérjük azt a pontot, hogy elménk lecsendesedett. Ekkor figyelmünket lassan a yantra széleire helyezzük, míg fókuszunk kiszélesedik az egész képre. A Yantra meditáció segítségével tudatosságunkat visszavonhatjuk a külvilágról és megváltozott tudatossági állapotba juthatunk. Ez egy nagyon erős koncentrációs technika, amely segít kapcsolódni az univerzum energiáihoz és a létezés különféle multidimenzionális frekvenciáihoz.

Szeretet és Fény


Anita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.